top of page

Ro-birb

2021

Tasarım ve Uygulama Ekibi:

Ece Eryılmaz, Resul Koluş, Zeynep Çolak, Zeynep Yeşil

Proje Yürütücüleri:

Ayşe Hilal Uğurlu, Kürşad Özdemir

Project Asistanları:

Begüm Nar, Berfin Az, Elif Lahor, Enes Kaya, Sümeyye Nur Öztürk

Uygulama Desteği:

Proje Destekçileri:

Begüm Nar, Berfin Az, Elif Lahor, Enes Kaya, Sümeyye Nur Öztürk

Ro-Birb is a nesting box specifically made for a very familiar bird over most of Istanbul and Turkey, Robin. Although these birds mostly choose open platforms compared to the enclosed birdhouses, we addressed this specifically by ensuring that our box has at least one open facade or gate that is placed somewhere discreet so that Robins can both enjoy the open view and also can easily avoid predators since the platform in the boxes will be facing only trees, plants, and an outer panel. Hopefully, this will perfectly meet the needs of Robins.
Robins will start house-hunting pretty early; they are one of the earliest birds to nest and can begin building as early as January if the weather is mild, although the breeding season usually begins in March. They start laying their eggs between mid-April and mid-August, with baby chicks fledging after around two weeks.
However, there is never a guarantee of them using your box, but if you are lucky, you should see the males proudly chirping from nearby or even from the roof of the box. Just do not forget that Robins are sensitive to disturbance and can be pretty aggressive and protective. So watch and enjoy from a distance if you wish to. You may be lucky to see them raising several broods there in a season. Maybe you will even catch some chicks fledging. What a joy!
Square’s static and neutral figure without having no preferred direction was taken into consideration in our design. It is stable when resting on one of its sides and dynamic when standing on one of its corners, and this is what we thought we could create the roof pitch. The sliding facade can be used as a side or a roof panel, depending on your preferences or location. The two static and ribbed panels are designed for cleaning purposes, which you can easily take out by just pulling them up or away later and not having to use any screws. The hidden holes created around each panel are thought of as a perfect solution for hanging the box and minimizing the possible water disposal.
- Provide a timber material and begin the assembly process:
Get a plywood panel and secure it in a place on the CNC router’s table and run it. Once you are finished cutting out all of your pieces, they will fit together perfectly and wrap around the base; then, you can attach the side panels where you will be able to get into the box at a later stage to clean it out without having to use screws.
- Find the right bird-friendly spot for your box.
Ideally, it will be under the eaves of your house or high on a wall, well away from curious cats or crows! The box needs to be around 2 meters from the ground, facing somewhere between north and east to avoid getting too hot or wet. Avoid placing it in direct sunlight and do not put it over a doorway or well-used path.
- Ro-Birb provides you three different ways to put your nest box up. However, if you are in a heavy rain zone, we recommend you go for the 3rd option.
- Put your box up.
Taking care, fix the box to a wall or a tree using a ladder and a bunch of zip ties. Circle the tie around the holes you wish to bundle, and tighten the tie until you have a tight fit. Zip ties are compact, recyclable, and some are reusable. If you want to give it a personal touch, remember to use non-toxic water-based paints.
We believe the goal is achieved by considering how we must avoid designing a colony of boxes by considering helpful information. Because these unique birds’ territory is pretty far and their breeding territories average 0.55 ha, meaning more than 5740 m2 in size, while winter territories are around half of this. Although the exact size depends on the quality of habitat and the density of birds in the area, and this certainly requires further research, we think Belgrade Forest in Istanbul might provide us a perfect place to design a route consisting of these boxes in every 50-60 meters, for our beloved Robins.

Ro-Birb Türkiye’de oldukça yaygın bir kuş türü olan kızılgerdanlar için tasarlanmış bir kuş evi projesidir. Kuş evinin agresif bir kuş türü olan kızılgerdanın ihtiyaçlarına uygun olması ve onları yuvaya çekebilmek başlıca hedefler arasında yer aldı. Kızılgerdanlar, oyuklara yuvalamayı seven kuşlardan farklı olarak açık alanları tercih ederler. Proje, onlar için hem açık cepheler oluşturmaya hem de bu cephelerin mümkün olduğunca görünmez olmasını amaçlar. Açık cephelerin yarattığı hava akımı imkanının yanı sıra bu açıklıklar, yuvaların takıldığı sarmaşık, ağaç gövdesi gibi perdeleyicilerle yırtıcılar tarafından farkedilebilirliği azaltır.
Yuvadaki güvenliğin sağlanması için alt döşeme uzatılarak açık cephelerin kuş yumurtalarına olan mesafesi arttırıldı. Kızılgerdanların yakın mesafede kendi yuvalarından başka yuva istememeleri nedeniyle tekil, küme halinde çalışmayan bir modül tasarlandı. Kızılgerdanlar yuva avına en erken başlayan kuşlardandır. Üreme mevsimi genellikle Mart ayında başlasa da, hava ılıman olduğunda Ocak ayından itibaren yuvalarını örmeye başlarlar. Yumurtalarını nisan ortası ile ağustos ortası arasında bırakmaya başlar, yavru civcivler yaklaşık iki hafta sonra uçmak için tüy çıkarmış olurlar. Kızılgerdanlar, yuvaları için agresif ve korumacı davranırlar. Yaşam alanlarında, rahatsız edilmek konusunda, diğer kuş türlerine göre daha hassas olan bu türün, onlar için tasarlanmış bu yuvayı kullanımı ile ilgili net bir şey söylemek mümkün değildir. Proje sürecinde yapılan denemelerde, özellikle erkek kızılgerdanların, yuvanın çatısında uzun süre geçirdiği gözlenmiştir.
Farklı yerleştirmelere izin verilebilmesi için eşkenar dörtgen bir form olarak tercih edildi. Çatı eğimi yaratmak ve açık cephe oluşturmak için iki yüzeyinin ölçüleri ve açısı değiştirildi. Bu sayede yağmur suyunun akışı kontrol altına alındı, havalandırma ve giriş için uygun cepheler tasarlanmış oldu. Eğimli olan yüzey, asılmayı planlanan alana göre yan veya çatı paneli olarak kullanılmak üzere düşünüldü. Sürgülü yüzeyler ile kuş evinin temizliğinin pratik hale getirilmesi hedeflendi. Vida ve tornavidaya gerek duyulmadan çıkarılabilecek paneller tasarlandı, girişlerin uygun cepheye açılması için iki ayrı cephede sürgülü panel kullanıldı. Ayrıca iki ayrı yüzey elemanın dış cephede kalan kenarlarında delikler aracılığı ile kutunun her yüzeyden asılabilmesi ve su baskını riskinin en aza indirilmesi hedeflendi.
- İstediğiniz ahşap malzemeyi seçin ve montaj işlemine başlayın:
Tasarım CNC kesim için uygun bir şekilde detaylandırıldı. Yuvanın montajı, yan panellerin taban panel üstünde dizilmesi ile kolaylıkla yapılabilir hale geldi. Hareketli yan paneller daha sonraki bir aşamada takılabilir ve bu paneller sayesinde vida kullanmak zorunda kalmadan kuş evi kolaylıkla temizlenebilir.
- Kuş eviniz için doğru yeri bulun.
Evinizin saçaklarının altında, ağaçta veya duvarın üzerinde, meraklı kedilerden veya kargalardan uzak bir yer seçin. Kutunun yaklaşık 2 metre yükseklikte olmasına ve yuva ağzının kuzeydoğu cephesine bakar şekilde asılmasına dikkat edin. Kuş evini kapı ağızlarına veya sık kullanılan bir yolun üzerine koyulmaması önerilir.
- Ro-Birb, kutunuzu yerleştirmeniz için size üç farklı yol sunar, ancak şiddetli bir yağmur bölgesinde iseniz 3. seçeneğe yönelmeniz tavsiye edilir.
- Kutunuzu asın.
Dikkatli olarak kutunuzu bir duvar veya ağaca bir merdiven aracılığıyla plastik kelepçeler kullanarak sabitleyin. Birleştirmek istediğiniz deliklerin etrafına bu kelepçeleri sarın ve sıkı bir şekilde oturana kadar bağı sıkın. Plastik kelepçeler kompakt, geri dönüştürülebilir, bazıları yeniden kullanılabilirdir. Kişisel bir dokunuş için kutunuzda değişiklikler yapabilirsiniz. Bu aşamada toksik olmayan su bazlı boyalar kullanmayı unutmayın.
Kızılgerdanların karakteristik ihtiyaçlarının yanı sıra ortalama büyüklükleri, yumurtladıkları yumurta sayıları, ihtiyaç duyulan sıcaklığın korunması tasarımın hacim ve form kararlarını etkiledi. Tasarımda ilk hedef işlevsel, pratik, mümkün olduğunca kompakt ve kolay uygulanabilir bir kuş evi önerisi idi.
Bu kuşların yaşam alanları birbirinden oldukça uzaktır. Üreme alanları ortalama 0,55 ha (5740 m2’den fazla), kışlık alanları ise bunun yarısı kadardır. Bu nedenle kuş evlerini yerleştirirken aralarındaki mesafe çok önemlidir. Ro-Birb montaj işlemi bittikten sonra 50-60 metre aralıklarla yerleştirilebilir. İstanbul için Belgrad Ormanı iyi bir tercihtir.

bottom of page