Takip

2018

Design and Build! Studio Team:

Berk Buluman, Berkay Kutbay, Ceren Yılmaz, Deniz İstanbullu, Dilara Tekin, Eda Kesim, Eren Burak Kuru, Fatih Kılıç, Helin Baskın, Pelinsu Çelik, Tuğba Acar, Zeynep Toper, Zeynep Toprakçı

Tutors:

Başak Eren, Egemen Nardereli

Project Assistants:

Dilşad Turna, Melike Özden, Osman Faruk Akkum

Construction Support:

Collaborators:

İbradı Belediyesi

Takip is a recreation and observation structure attached to Hisartaşı where is one of the highest points of İbradı, Antalya. Main aim is designing an observation structure orienting towards to dominant views while using natural height differences in advantage to accommodate different functions to enrich observation function. Structure creates both different sitting areas and semi-permeable timber canopy system in order to create different viewing experiences and protecting visitors from high temperatures and intense sunlight of Antalya without dominating nature. Sitting areas and canopies placed orienting to dominant viewing points and let user chase the vista. They are connected to each other with systematically turning and rotating timber structure to adapt it to the landscape. Thus, continuity of the structure is maintained and sitting areas in different heights and angles created in order to offer different viewing experiences. In order to realize this angular structure, custom metal connection details are produced for each connection point. Except metal connection details, all structure is made from timber profiles to both use local materials and blend it into nature. Overall, Takip aims to touch both Hisartaşı and nature in minimum with its permeable structure and minimum ground connections to create an observation experience complementing the nature.

Shift, MEF Üniversitesi öğrencileri, öğretim elemanları ve çalışanlarının kullanımına yönelik tasarlanan bir açık hava sosyalleşme alanıdır. MEF Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nden 13 öğrencinin 2 yürütücü eşliğinde 25 Haziran - 13 Temmuz 2018 tarihleri arasında tasarlayıp inşa ettiği Shift, kısıtlı bir alan içinde yüzen bir yapay topografya aracılığıyla mekânın kullanım sınırlarını yeniden üretir. Strüktür, Shift ismini iki anlamda karşılar: küplerin artikülasyonu (i) zemin kotunu çiçeklik duvarına bağlayarak mekânın sınırlarını esnetir ve (ii) bina cephesi ile istinat duvarı arasında atıl durumda kalan geçidi kullanıma açarak mekânın işlevini dönüştürür. Kütlenin girintili-çıkıntılı konturu, yatayda farklı büyüklüklerdeki kalabalıklara eş zamanlı hizmet eder, düşeyde oturma/yaslanma/yatma/toplanma/tırmanma durumları üzerinden mekânın kullanım olanaklarını artırır ve kullanıcıların mekânı farklı noktalardan deneyimlemesini olası kılar. Gölgelendirme elemanlarının düşeydeki taşıyıcıları ise oturma birimlerinin bu dengeli topografik hareketliliğine tezat oluşturacak biçimde üç metreye kadar yükselir. Gergi elemanlar ile bağlanan örtü, tüm bu hareketliliğin üzerine hafifçe konar. Zemindeki hareketliliği ile bedensel hareket zenginliği, hafif üst örtüsü ile çevresel şartlardan korunum sağlayan Shift, MEF Üniversitesi mensupları için yeni bir yarı-açık sosyalleşme alanı alternatifi sunar.

1/1
PEOPLE
WORKS
fada font.png
MEF University  
Faculty of Arts Design and Architecture
  • YouTube
  • Instagram
  • issuu-icon-clipart-1
LATEST
PROGRAMS

RESOURCES

© 2020  MEF Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi.

Huzur, Maslak Ayazağa Cd. No:4, 34396

Sarıyer / İstanbul