Kayıkhane

2018

Design and Build! Studio Team:

Aslı Arıbaş, Aydur Gürgenç, Ayşe Sena Nur Turhan, Ayşenur Ok, Berfin Baran, Berre Ezel Yıldırım, Çağla Mısırlıoğlu, Cemre Işıksal, Didem Pekdemir, Elif Su Demirkol, Feyza Ekiz, Hatice Betül, Öztanık, İdil Çelik, İdil Emre, İdil Önemli, İrem Arslan, İrem Çağdaş, Karya Deniz Gülerer, Kıymet Acar, Kubilay Akkoyun, Melike Obut, Melisa Ağcıhan, Mert Maruldalı, Münür Özçelik, Nazlı Selva Küçük, Nurbanu Tenlik, Oltan Urcu, Ömer Faruk Şirin, Öykü Öngören, Sena Özçelik, Serenay Akçiçek, Seyit Batuhan Güler, Şiir Umay Kaya, Tolga Halil Akşahin, Zeynep Pınar Nas

Tutors:

Ahmet Sezgin, Arda İnceoğlu, Zeynep Aydemir

Project Assistants:

Eyüp Arıkboğa, Sezai Aygül, Talha Uçar, Ubeydullah Yaşar

Construction Support:

Collaborators:

Boğaziçi Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi Denizcilik ve Yelken Kulübü, TORİD, ZETAŞ

Boathouse Project is designed and built by the first-year students of MEF University Faculty of Arts, Design and Architecture as part of the 2018 Design and Build! Program between 18 June – 21 July 2018. Located in Boğaziçi University Kilyos Campus, the Project is designed for Boğaziçi University Marine and Sailing Club to store their equipment such as small sailing catamarans, windsurf boards and surf boards while providing a space for club members to gather.

The small valley where the design is located is full of endemic sea daffodils. Existing circulation patterns (pedestrians, water), locations of the sea daffodils, and local prevailing wind pattern shaped the major design decisions. The Boathouse consisted of two attached masses pointing the coast. One of them stores larger equipment like mini catamaran, pole; and the smaller one stores equipment like windsurf boards, kite boards in each one. The smaller mass was designed to be flexible according to the changing needs of the club

Diversity of the materials and designs of the facades has been achieved in the unity of these two masses. The façade is designed with a limited range of materials: plywood, transparent and metal deck sheets. Differences in materials and textures separate the two masses of the overall design from each other. Rather than designing to block the rain and humidity completely, the design based on ensuring robust ventilation thanks to prevailing winds and drying the stored equipment efficiently. The permeable façades of the design let the strong prevailing winds pass through, lets the sunshine in, and provide comfort conditions in the interior.

With a dynamic gesture masses of the design gravitate to opposite directions and recalls the enthusiastic and active nature of the newly established club of the university. As the large mass stretches towards the sea, it defines the deck and other and open spaces for the social activities.

Due to the limitations of the technical capabilities and equipment, how to ensure precision in the construction process was a fundamental question. Utmost concern was to have the precision on the axes on which the main trusses are set on. Boathouse has pile foundations as it is located on sand. ZETAŞ excavated deep pits for the timber foundation piles and placed them.

Due to the size of the structure, structural axes are conceived as trusses composed of posts and a beam to enable serial manufacture of them. Trusses were manufactured in parts by different teams and assembled together on the construction site. Trusses were placed and stabilized temporarily until being fixed to adjacent trusses. All the critical structural joints were by steel bolts and nuts.

Thirty-five first-year students, four student assistants and three tutors designed and built the project together for five weeks. Student did not receive help of any professional teams except the excavation of the pits of timber foundations. During project, Rectorate of Boğaziçi University provided support for materials and accommodation; ZETAŞ for ground works; and TORID for timber supply. Boun Marine and Sailing Club voluntary members provided support for preparations, logistics and finishing.

Boğaziçi Üniversitesi Denizcilik ve Yelken Kulübü Kayıkhane Projesi, 2018 Tasarla ve Yap! Programı kapsamında 18 Haziran – 21 Temmuz 2018 tarihleri arasında gerçekleşti. Boğaziçi Üniversitesi Kilyos Sarıtepe Kampüsü kumsalında, Hobie cat, rüzgar sörfü, sörf tahtası gibi kulüp ekipmanlarının depolanması ve kulüp üyelerinin bir araya gelmesi için tasarlanan yapı, kumsalın doğal topoğrafyasına entegre olan iki kütleden oluşmaktadır. Her iki kütlenin cephe tasarımları ve malzemeleri farklılaştırılarak bütünlük içinde çeşitlilik arandı.

Kumsalda var olan doğal akışlar (su, yaya hareketleri), kumsalın endemik bitki örtüsünü oluşturan kum zambaklarının konumları, oldukça sert rüzgar yapının konumlanmasında olduğu gibi mimarisinde de belirleyici oldu. Yapının bir kanadı mekanı Hobie cat’ler için olabildiğince efektif bir depo alanı olarak kullanırken diğer kanat daha esnek ve değişken kullanımlara açık olacak şekilde tasarlandı. Yağmuru tamamen kesecek bir yapı yapmaktansa, kış sezonu boyunca depolanan ekipmanın rüzgarın yapı içinde kontrollü olarak dolaştırılması sayesinde kurutulması öngörüldü.

Oldukça sınırlı teknik ve teknolojik şartlarda çalışıldığı için yapıda hedeflenen hassasiyetin nasıl sağlanabileceği, esneklik gösterilebilecek ve gösterilmeyecek noktaların kararlaştırılması tasarım ve yapım aşamalarının en kritik karar süreçlerini oluşturdu. Özetle, aks sistemi üzerinde tek yönde olabildiğince hassasiyet sağlamaya (makasların oturacağı yön) ve diğer yönü (kirişler) esnek bırakmaya karar verildi.

Yapının kumda yer alması nedeniyle, ahşap kazıklar üzerinde yer alması gerekliydi. Ahşap kazıkların delikleri Zetaş tarafından açıldı ve kazıklar yerleştirildi. Makaslar yönündeki kazıkların hizalarına önem verildi.

1/1
PEOPLE
WORKS
fada font.png
MEF University  
Faculty of Arts Design and Architecture
  • YouTube
  • Instagram
  • issuu-icon-clipart-1
LATEST
PROGRAMS

RESOURCES

© 2020  MEF Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi.

Huzur, Maslak Ayazağa Cd. No:4, 34396

Sarıyer / İstanbul