Dalga

2017

Design and Build! Studio Team:

Zeki Furkan Sarılıcan, Mehmet Cihat Ayaz, Nursena Dörttaş, Aleyna Ayşe Köksal, Yunus Emre Bağcı, Büşra Ebrar Sayan, Ayşe Bilge Keçebaş, Benan Ataulusoy, İrem Çirpik, Gizem Çongar, Enis Kara, Ahmet Anıl Yapıcı, Nazlım Demir, Elif Erdem, Ezgi Herdem, Emre Yavuz, Erden Erdemir, Cenk Berke Budak

Tutors:

Ahmet Sezgin, Başak Eren

Project Assistants:

Construction Support:

Sarıyer Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü, Sarıyer Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü

Collaborators:

Türkan Şoray İlkokulu

Wave is made by MEF University Faculty of Arts, Design and Architecture first year students between 3-21 July in Türkan Şoray Primary School backyard at Istanbul Sarıyer Rumelihisarı neighborhood. Project started with the idea of designing a flexible and multipurpose playground to the children. This idea implemented by placing surfaces with differentiated slopes and heights in relation with each other in order to host creative, undefined and diverse plays by children. Project is located on a point where people are visually linked from the strong entrance of the backyard, in border of landscape and concrete surface to connect different environments.

Project is designed in two weeks by MEF University student with help of the supervisors by considering school administration’s needs and observing students’ usage of backyard and needs; then constructed with the help of Sarıyer Municipality. Considering the existing flat and wide playground of the school and its monotone usage; differentiated sloped and heights used in order to facilitate different acts: running, sliding, climbing, sitting, chatting and all other new creative acts by students with help of the different relationships of different surfaces.

“Wave” surfaces that rises from the ground are constructed with wood and high areas covered by nets to provide a secured environment to the children. 3 different waves are created by cutting necessary sections from plywood to give the desired form, then reinforced with 5*10cm sectioned timbers in opposite direction and finally covered with flexible plywood. Additionally, after preparing the higher wave with the same method, it is hanged in a wooden cage by 5*10cm sectioned timbers to provide security and closed with nets partially to provide circulation from over, under and sides. As a result, a flexible playground which can act as both partial or one connected area designed for children of the school.

Dalga, 3-21 Temmuz tarihlerinde İstanbul Sarıyer Rumelihisarı mahallesinde yer alan Türkan Şoray İlkokulu’nda gerçekleştirildi. Okulun geniş arka bahçesinde konumlanan projede çocukların farklı imkanlarda kullanabileceği esnek bir oyun alanı tasarlama fikriyle yola çıkıldı. Dalga; farklı yükselti ve eğimlerde yüzeyler kullanılarak tanımlı olmayan, yaratıcı ve farklı karakterdeki oyunlara ev sahipliği yapabilecek bir oyun alanını hayata geçirmek amacıyla tasarlandı.

Proje farklı ivmelerle yükselen zeminde koşma, kayma, tırmanma, geniş ve değişen eğimli alanda hareket etme, grupça oynama eylermlerine olanak tanıyor. Bu alanlardan daha izole ve az eğimli alanda ise oturma, sohbet etmek gibi daha sakin eylemler gerçekleştirilebiliyor. Bunun yanı sıra farklı kotlarda yer alan üç alan çocukların yaratıcılığı ile tahmin edilmesi mümkün olmayan daha birçok eyleme ev sahipliği yapabiliyor.

1/1
PEOPLE
WORKS
fada font.png
MEF University  
Faculty of Arts Design and Architecture
  • YouTube
  • Instagram
  • issuu-icon-clipart-1
LATEST
PROGRAMS

RESOURCES

© 2020  MEF Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi.

Huzur, Maslak Ayazağa Cd. No:4, 34396

Sarıyer / İstanbul